Girişimcilik, genellikle büyük şirketler kurmak ya da milyonlar kazanmak olarak algılansa da, aslında çok daha derin bir kavramı ifade eder: İnsanın gerçekten ilgi duyduğu bir alanda hayal kurup fikir geliştirme cesareti.
Lise yılları, kişinin bu cesareti kazanması, kendisini keşfederek sevdiği şeyleri bulması, karakterini şekillendirmesi, kendi fikirlerini sunması için harika bir zaman dilimidir. Bu yazıda liseli öğrenciler olarak nasıl girişimcilik ruhunu keşfedebileceğimizden bahsetmek istedim.
Girişimcilik ruhu, aslında kendi fikrimizi ve ürünümüzü ortaya çıkarma dürtüsüdür diyebiliriz. Bu fikir, günlük hayattaki bir sorunu fark ederek ortaya çıkabilir. Bu nedenle girişimcilik ruhunu ortaya çıkarmak için yapabileceğimiz şeyler,aslında sürekli duyduğumuz şeyler. Sorgulamak ve risk almaktan korkmamak.
Hayatın hızlı akışına kendimizi kaptırabiliyoruz. Fakat kısa bir süreliğine de olsa durup çevremize bakarak “Bu durumu nasıl çözebilirim?” veya “Bu ürünü nasıl daha iyi bir hale getirebilirim?” diye düşünmek, sorgulamanın temelidir. Sorular sorup araştırarak hem yeni ve yaratıcı çözüm yolları bulabilir, hem de düşünme becerilerimizi geliştirebiliriz.
Herkesin bir fikri olabilir,ama bu, o kişilerin cesareti olacağı anlamına gelmez. Aslında kişiyi girişimcilik yolunda geriye atan da budur; “Başaramazsam ne olur?” korkusu.
Bu korku,insanın başlamak için çeşitli bahaneler üretmesine ve fikirlerini sunmaktan kaçınmasına yol açabilir. Ama ne demişler, hayal kurmak yetmez, biraz da çamura bulaşmak lazım. Girişimcilik yolunda her şey yolunda gitmeyecektir, fakat sonucunun ne olacağına denemeden karar veremediğimiz için risk olmak gerekir.Başarısızlıklar, her girişimcinin hikayesinin bir parçasıdır. Denemeden asla neyi başarabileceğinizi bilemezsiniz.
Girişimcilik, sadece bir meslek ya da ekonomik faaliyet değil, bir yaşam tarzıdır. Soru soran, merak eden, cesaret eden ve öğrendiklerini hayata geçiren insanlar, geleceği şekillendirir. Biz de lise yıllarımızda, girişimcilik ruhunuzu keşfederek şimdiden adımlar atabilir ve kendimizi keşfedebiliriz.Unutmayın, büyük başarılar, küçük ama cesur adımlarla başlar.
Asmin Petekbaşı
9/M