Solunum Sistemi - Zafer Koleji
06 09 2023

Solunum Sistemi

Bütün canlılar, vücut yapılarına uygun şekilde nefes alır. Vücudunuz milyarlarca hücreden oluşur. Bu hücrelerin her biri, havadaki oksijene ihtiyaç duyar. Bu durumda vücut dışındaki havanın, hücrelere ulaştırılması gerekir. Ayrıca bu hücrelerde oluşan atık, karbondioksit gazının dışarı atılması gerekir. Bu görevi akciğerler, soluk borusu, bronşlar, bronşçuklar ve alveolden oluşan sistem gerçekleştirir. Diyafram ve kaburgalar arasındaki kaslar da bu görevde yardımcı olur.
Havadaki gerekli gazları hücrelere ulaştırmak ve atık gazları vücut dışına atmak için bir araya gelmiş sisteme solunum sistemi denir.

Fen dersi veya basit bir deney için Basit Malzemelerle Solunum Sistemi Modeli Nasıl Yapılır?

Deney Malzemeleri :

– 1 kapaklı plastik şişe,

– 1 makas,

– 1 maket bıçağı,

– 3 balon,

– 2 dar pipet,

– Yeteri kadar pamuk,

– Yapışkan bant,

– Mastik.

Geniş bir pipet içine iki dar pipet takın ve yapışkan bant ile hava almayacak şekilde sıkıca kapatın. Pipetleri şişenin büyüklüğüne uyacak şekilde kesin. Plastik bir şişe hazırlayın: şişe kapağına bir delik açarak pipetleri içinden geçirerek sabitleyin. Şişenin alt kısmını keserek balonu yerleştirin. Alt kısımdaki balon diyafram görevi görecektir. Çekip bıraktığınızda akciğerlerin hava ile dolduğunu göreceksiniz.