Robotik Kodlama ve STEM Nedir? - Zafer Koleji
06 09 2023

Robotik Kodlama ve STEM Nedir?

Robotik: bilgisayar, yazılım, makine ve kontrol birimleri ile beraber uzay bilimlerini de içine alan ortak bir çalışma alanıdır. Birçok mühendislik disiplinin bir araya gelmesiyle beraber ortaya çıkmaktadır. Çünkü robotik alanında belli koşullara göre çalışabilmesi, mekanizmaların tasarlanması, bunların kontrollerinin gerçekleştirilmesi için elektronik donanımların eklenmesi ve dijital ortamda kontrollerinin sağlanması için birçok mühendislik dalının bir arada çalışması gerekmektedir. 

Robotik biliminde meydana gelen gelişmeler, bu alana yönelik yapılan yatırımları ve teşvikleri de artırmıştır. Geleceğin teknolojisi olarak görülmesinden kaynaklı olarak hem devletler hem de büyük kurumsal firmalar tarafından bu alana birçok destek verilmektedir. Ülkemizde de bu alanda birçok okulda kodlama ve robotik eğitimi verilmeye başlanmıştır. Yurtdışında popüler olan ve adını İngilizce kökenli kelimelerin baş harflerinden alan STEM adındaki eğitim programları da ülkemizde yaygınlaşmaya başlamıştır. Peki, nedir bu STEM? STEM, belirttiğimiz gibi İngilizce kökenli kelimeler olan Science (Fen), Technology (Teknoloji), Engineering (Mühendislik) ve Mathematics (Matematik) kelimelerinin baş harfleridir ve bu alanlarda eğitim programlarına sahiptir. Bu eğitim programları sayesinde çocuklar, analitik düşünme yeteneklerini geliştirirken bu alanlara da daha çok ilgi duymaya başlamaktadır.
Robotik eğitimleri, çocukların motor kabiliyetlerinin gelişmesine ve mekanik düzeneklerin çalışma prensiplerini öğrenmelerine yardımcı olmaktadır.Çocukların sadece motor becerilerini ve mekanik yeteneklerini geliştirmemektedir. Çocukların sahip olduğu eğitimler, çocukların algoritma mantığını da kavramalarını sağlamaktadır. Algoritma, bir problemin çözümü için gerekli olan adımları belirten bir terimdir. Bunu öğrenen ve geliştiren çocuklarsa, hayatlarında karşılaştıkları her sorun için çözüm üretebilme becerisini elde etmiş demektir.